De laatste dagen vakantie zijn bezig en in sommige huiskamers begint de spanning te stijgen… want één september komt dichterbij!
Bij ons thuis is dat vooral veel enthousiasme, aftellen naar het weerzien van hun vriendjes en nieuwsgierigheid naar hun nieuwe juf. Voor anderen zorgt dat misschien wel voor kriebels in de buik en slapeloze nachten. Zeker in een bijzonder jaar als 2020 is het toch wel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de gevoelens van onze kleintjes en hen goed te begeleiden in deze soms stressy periode.
Een voorbereid kind is er twee waard
Omwille van corona zijn bijna alle opendeurdagen afgelast. Dat is jammer, want op zo’n moment kan een kind al even wennen aan de school, klas en juf. Gelukkig kan je als ouder al heel wat voorbereidingen doen, hier enkele tips:
- Dagritme: probeer het vakantieritme van lang opblijven al een beetje los te laten en kom stilaan al in dat schoolritme. Dat wil zeggen op tijd naar bed en ook op tijd opstaan (al is dat laatste bij ons meestal geen probleem 😉 )
- Wandel of fiets al eens naar school en misschien kan je wel al eens door het raam van de nieuwe klas gluren!
- Bezoek de website van de school al eens samen met jouw kind. Daar vind je misschien wel leuke foto’s van de nieuwe juf of meester en de activiteiten die jouw kind zal doen.
- Lees een boek voor over school! In de bib vind je vast heel wat leuke prentenboekjes die jouw kind goed kunnen voorbereiden op die eerste schooldag
- Kies samen met jouw kind nieuwe schoolspullen, en daarvoor komen onze themaborden natuurlijk goed van pas 😉
- Een nieuwe outfit kan ook wonderen doen om jouw kind nog meer goesting te geven voor die eerste schooldag!
Maak het jouw kind niet te moeilijk
Als je nieuwe schoolspullen koopt, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om het jouw kind (en de juf 😉 ) zo makkelijk mogelijk te maken:
- Boekentas: koop een boekentas die niet te klein is, maar ook zeker niet te groot. Alle spullen moeten er in passen, maar jouw kind moet de boekentas ook op de rug kunnen dragen. Het is heel handig als jouw kind zelf zijn boekentas kan opendoen en dichtdoen, dat kan je natuurlijk thuis al wat oefenen 😉
- Snackdoosjes: doosjes waar het deksel aan vasthangt, hebben het voordeel dat ze dat deksel niet kunnen verliezen of laten vallen, een snackzakje is natuurlijk ook een optie en neemt nog minder plaats in!
- idem voor drinkflessen: er bestaan er zelfs zonder dop, die toch niet lekken, halleluja!
- Labels: zorg ervoor dat alle schoolspullen gelabeld zijn. Zo vindt jouw kind makkelijk alle spullen terug.
- Eentje speciaal voor de turnles: zorg dat je kind schoenen aan heeft die hij/zij zelf kan aan -en uitdoen. Als jouw kind nog geen veters kan knopen, kan je beter schoenen met velcro kopen bijvoorbeeld .
Ook voor het afscheid aan de schoolpoort zijn er enkele trucjes om het jouw kind niet te moeilijk te maken:
- Hou het afscheid kort en bondig, anders wordt het gevaar voor traantjes groter
- Wees positief: zeg hoe tof het wel niet is dat jouw kind naar school mag en welke leuke dingen hij allemaal gaat doen!
- Als jouw kind weent, wees dan lief maar kordaat. De juf zal het graag van je overnemen en heeft vast en zeker een trucje om jouw kind af te leiden en weer blij te maken (en verbijt zelf je tranen tot je in de auto bent ofzo 😉 )
- Blijf niet hangen aan de schoolpoort als jouw kind je nog kan zien. Telkens als hij jou ziet, zal hij het opnieuw moeilijk krijgen. Eens je uit het zicht bent, verdwijnen die traantjes meestal heel snel.
Nazorg
Na die eerste schooldag zal jouw kleuter vooral heel moe zijn… Laat hem dus bij thuiskomst eerst even tot rust komen: een beetje spelen of een boekje lezen. Hier vallen ze soms al in slaap onderweg in de auto (dat heeft meestal geen gunstig effect op hun humeur de rest van de avond, haha).
Natuurlijk ben je als ouder meganieuwsgierig hoe die eerste schooldag liep. Misschien vertelde de juf al iets of zag je een foto op Facebook verschijnen. Sommige kleuters vertellen ook honderduit over hun dag. Anderen zullen misschien helemaal niets vertellen. Het is beter om je kleuter niet te overladen met vragen. Klasse ontwikkelde een leuke vertelkaart waarop jouw kind kan aanduiden wat hij gedaan heeft op school. Het kan een aanleiding zijn voor een leuk gesprekje (dat hoeft zeker niet lang te duren!). Hier thuis hebben we een fijn slaapritueeltje om de dag te overlopen: slaapklets! Dat is een invulboekje voor het slapengaan, leuke en minderleuke dingen komen zo op een speelse manier aan bod en je geeft je kind de kans om iets te vertellen over de voorbije dag.